Η Virginia Satir είχε πει ότι χειμαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να συντηρηθούμε και 12 για αναπτυχθούμε. Η ίδια, μια εξαιρετική οικογενειακή θεραπεύτρια έδινε πολύ μεγάλη σημασία στην συναισθηματική σύνδεση των ανθρώπων με την αγκαλιά πρωτεργάτη της έκφρασης αυτής.

Εκτός όμως από την συναισθηματική τροφή που χαρίζει οι αγκαλιά, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τα εξής επιπλέον καλούδια όταν αγκαλιάζουμε ένα αγαπημένο μας άνθρωπο:

  1. Αυξάνεται το επίπεδο της ωκυτοκίνης—γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Η ορμόνη αυτή μας βοηθά αντιμετωπίζουμε αρνητική συναισθήματα και καταστάσεις, όπως ο θυμός, η θλίψη, η απόρριψη.
  2. Αυξάνεται το επίπεδο της σεροτονίνης, ορμόνη η οποία συνδέεται άμεσα με το καλή μας διάθεση και το συναίσθημα της χαράς.
  3. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενεργοποιείται ο θύμος αδένας ο οποίος δίνει σήμα για αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία με την σειρά τους προφυλάσσουν τον οργανισμό από ιούς και μικρόβια
  4. Ισχυροποιείται το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Η αγκαλιά από τα μωρουδιακά μας χρόνια υποδηλώνει αποδοχή, αγάπη και συμπόνια. Έτσι μεγαλώνει η πίστη στον εαυτό μας, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις αντοχές μας. Και παράλληλα μειώνεται το στρες, η επίκριση του εαυτού μας και η δυσθυμία.
  5. Χαλαρώνει το μυϊκό μας σύστημα, μειώνει τις εντάσεις στον οργανισμό καθώς και την αίσθηση του πόνου.

Πόσο καλό μας κάνουν οι αγκαλιές! Ψυχολογικά, σωματικά, οργανικά… σε όλο μας το σύστημα όπως και στις σχέσεις μας μόνον πλεονεκτήματα μας δωρίζουν. Ας αγκαλιαζόμαστε λοιπόν, γίνεται η ζωή μας πιο χαρούμενη!!!