Καλές αρχές και συνέχειες να έχουμε καθώς μπαίνουμε σε έναν καινούργιο κύκλο και φέτος. Σας παρουσιάζω ένα απόσπασμα από την πολλά υποσχόμενη συνεργάτιδα μας, Νατάσα Τοπαλτζίκη, το οποίο αποτελεί ένα μέρος άρθρου της στο blog της huhmandevelopment.gr. Σκέφτηκα να αρχίσουμε την χρονιά και επανασύνδεσή μας με κάτι μικρό σε όγκο αλλά “ζεστό” σε πληροφορία, την αυθεντικότητα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Νατάσα για τα όμορφα λόγια και υπέροχες σκέψεις πάνω στο θέμα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αυθεντικών ανθρώπων σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές?

Στην γλώσσα της ψυχοθεραπείας, και πιο συγκεκριμένα της θεραπείας τραύματος, που ασκώ, αυθεντικός περιγράφεται ο άνθρωπος που βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τον πυρηνικό του εαυτό, σε συμφωνία με τον σκοπό της ζωής του, και μ’ αυτό που παρουσιάζει στον κόσμο ως φιλοσοφία του και νόημα της ζωής. Οι αυθεντικοί άνθρωποι έχουν ένα υγιώς δομημένο Εγώ. Διαθέτουν αυτεπίγνωση, σχεσιακή αυτεπίγνωση, ευγενική ειλικρίνεια, υγιή όρια, εσωτερική ηρεμία, πνευματική γαλήνη, αυτοστοχασμό, αυτοσυμπόνια, και μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, χωρίς να επιτρέπουν στις δυνατότητές τους να τους φτάσουν σε σημεία μεγαλομανίας/επιδειξιομανίας και να διαμορφώσουν την πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι ή ότι αξίζουν περισσότερα δικαιώματα. Παράλληλα, ούτε και στις αδυναμίες τους επιτρέπουν να τους «ρίξουν» στην απόγνωση ή την αυτολύπηση και την αυτομομφή. Ο αυθεντικός άνθρωπος διαθέτει, επίσης, την ικανότητα να αυτορρυθμίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτεθεί και να επιδείξει με αποδεκτούς τρόπους την ευαλωτότητά του. Οι αυθεντικοί άνθρωποι, δεν έχουν κρυφή ατζέντα και δεν αφήνουν κανέναν να υποφέρει μέσα στην αμφιβολία καθώς έχουν το θάρρος να είναι διάφανοι. Είναι αυτό που λέμε άνθρωποι με «καλό χαρακτήρα». Δεν λένε πράγματα που δεν εννοούν, δεν δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να κρατήσουν, είναι άνθρωποι εμπιστοσύνης στους οποίους μπορείς να βασιστείς γιατί τους χαρακτηρίζει η συνέπεια λεγομένων και πράξεων.

Οι αυθεντικοί άνθρωποι δεν πυροδοτούνται από το χάος (πχ. υπερβολικές αντιδράσεις των άλλων). Mπορούν να παραμείνουν ήρεμοι και αυθεντικοί χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν κάτι. Δεν είναι ανταγωνιστικοί, δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους, και είναι ανοιχτόμυαλοι, δηλαδή δεν θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο. Σκοπός τους είναι η αυτο-εξέλιξη, όχι για αναγνώριση, αλλά για εσωτερική ηρεμία. Επιπρόσθετα, η αίσθηση ευταξίας και εσωτερικής δομημένης συνοχής και ικανοποίησης με τον εαυτό τους, που τους χαρακτηρίζει, τους κάνει εξαιρετικά γενναιόδωρους. Ταυτόχρονα, έχουν την ικανότητα ν’ ακούν καθώς δεν απειλείται το Εγώ τους που διακατέχεται από εσωτερική ασφάλεια. Έτσι μπορούν να είναι ισότιμα μέλη μιας ομάδας με υγιή ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Τέλος, παρόλο που δεν είναι οι πιο εύποροι άνθρωποι, είναι ικανοποιημένοι με όσα έχουν, ενώ το να βρίσκεσαι κοντά τους σου προκαλεί ηρεμία, ακόμα κι αν οι περισσότεροι πιθανότατα είχαν πολύ δύσκολες ζωές με σύνθετα τραύματα, και τις περισσότερες ίσως φορές, τραύματα προερχόμενα από ανθρώπους με ναρκισσιστική διαταραχή, οπότε έχουν ενσωματώσει θα λέγαμε την γνώση και την εμπειρία δουλεύοντας με τον εαυτό τους.

Πηγή: https://healthydevelopmentgr.wordpress.com, τίτλος άρθρου: Αυθεντικότητα και Ψυχοθεραπεία, από την Anastasia Topaltziki.